ФОТО: Филип ПЕЧЕВСКИ

Триесетина млади Македонци кои работат или студираат во Брисел денес на пладне и се придружија на Шарената револуција од плоштадот кој се наоѓа на неколку метри од Европската комисија и Советот на министрите на Европската унија.

Денеска во Брисел се одржува Совет на министрите за надворешни работи и тоа беше основната причина протестот да се одржи денес. Од бриселскиот протест до министрите беа испратени пораки со ЕУ со познатиот слоган „Нема правда, нема мир„.

1d989c67c9b1185d5dac63307d1e1cb719a4338256e1fc53bb5159e52344ea67

2f87a8018a92cdfce859047c667630962e6cfd7461fb586b6df1f387d08a48c1

4da9b011195f60ac3b93024359fbb694e16421e84009b710819d0d8b0d0cdb2d

92948b3c16684754e3a64f8298ac8774c6be468b6912f05e911af14417ea82d1

ea3077e24e357b85fb1516b7fe629a8ca41b378ae6b29b32e06229f89821fd84

ervanfuere

Минувачите застануваа и прашуваа зошто се одржува овој протест, а учесниците им ја објаснуваа ситауцијата во Македонија и нивната желба земјата да стане демократска и праведна. Протестот доби на подарок балони од продавачот во една книжара. Тој праша зошто учесниците купуваат многу балони и откако го доби објаснувањето, продавачот со големо задоволство подари повеќе балони велејќи дека му причинува задоволство со мал придонес да и помогне на Шарената револуција:

„Денес ретко кој протестира, никој не крева глас и затоа сакам да го дадам мојот скромен придонес бидејќи се борите за многу важни работи„, рече тој подарувајќи ги балоните.

На овие демонстранти им се придружи и Ерван Фуере, поранешниот амбасадор и специјален пратеник на ЕУ во Македонија. Тој пред неколку дена протестираше и во Скопје.