НАТО потврди дека еден функционер на оваа организација е заразен од Ковид-19 и се преземаат мерки да се спречи ширењето на вирусот. Од Алијансата велат дека лицето се заразило додека било на одмор во Италија .

„Тој лошо се почуствувал минатата недела и бил тестиран поради симптоми слични на треска. Членот на персоналот е дома во изолација“, информира прес службата на НАТО.

Неговите колеги биле информирани веднаш откако стасал позитивниот резултат за Ковид-19 и сите тие сега работат од дома. Истовремено бил информиран и целиот персонал на НАТО.

За да се гарантира безбедноста на персоналот и посетителите во НАТО, организацијата воведува превентивни мерки според насоките на Светската здравствена организација. Тоа подразбира времена суспензија на некои патувања на НАТО персоналот, на вработените им се препорачува да работат од дома кога тоа е можно и времено се суспендирани сите посети на групи во седиштето на НАТО во Брисел. Алијансата вели дека е во контакт со белгиските власти и дека поседува солидни мерки и планови што ќе овозможат работата на организацијата да продолжи да функционира.