Воениот конфликт во Украина доведе до влошување на состојбата во бизнисот на млекарницата Шабац, а како што дознава порталот Нова.рс, во оваа млекарница имало голем број откази. Иако компанијата не одговорила на нивните прашања, доказ за лошата состојба во претпријатието, како што наведува порталот, е тоа што топлиот оброк за работниците од 1 мај годинава е намален на 500 динари.

Поради целата криза околу Украина, познатата Млекара Шабац падна во криза, како еден од најголемите српски извозници на сирење во Русија. Отказите во фабриката почнаа минатата недела, кога неколкумина беа отпуштени, а веќе во следната група 15-ина лица.

„Мислам дека досега се отпуштени околу 30 луѓе, сведочи вработена за Нова.рс

Млекара Шабац пред неколку години за 950 милиони динари ја купи компанијата М.И. Финансии, која е дел од групата Медиоланум на Велимир Јовановиќ. Претходен сопственик на Млекарницата беше бизнисменот Мирослав Богиќевиќ, односно неговиот концерн „Фармаком“. Богичевиќ беше уапсен во 2014 година поради злоупотреба на службената положба под сомнение дека ја оштетил Природна банка Белград за 15.140.000 евра и 60.000.000 динари, наведува Нова.рс.