Се повеќе луѓе во САД ќе работат од дома во иднина, а ако на сите Американци им се овозможи висококвалитетен пристап до интернет, тоа може да доведе до одржлив раст на продуктивноста на работниците и зголемување на економското производство од околу 160 милијарди долари годишно.

Тоа е главниот заклучок од студијата објавена вчера од вашингтонската група Аспен за економска стратегија.

Пред пандемијата, работата од дома имаше удел од околу пет проценти во вкупниот фонд за работните денови. Тој процент драстично се зголеми за време на пандемијата, бидејќи Американците остануваа во своите домови за да избегнат инфекција.

Според Стивен Дејвис, економист на Универзитетот во Чикаго, неговите пресметки направени врз основа на анкети на работници и работодавачи за работа од дома, квалитетен пристап до интернет ќе ја зголеми продуктивноста на трудот со заработката за околу 1,1 процент.