Вишото јавно обвинителство Скопје се согласува Драги Рашковски да излезе од притвор со гаранција, потврдија за „360 степени“ од обвинителството. Ваквиот став на второстепената обвинителска инстанца следи по жалбата на Рашковски на продолжувањето на мерката притвор против него во втората половина на мај од страна на Кривичниот суд во Скопје.

Од обвинителството, на прашањата на „360 степени“ објаснија и дека понудената гаранција е во висина од околу 500 илјади евра.

„Ве известуваме дека Вишото јавно обвинителство Скопје, по предметот оформен по поднесена Жалба на обвинетиот Д.Р. со понудена гаранција, до Апелациониот суд Скопје согласно законските надлежности достави писмен предлог со кој му се предлага на Судот да ја уважи жалбата на обвинетиот, да ја прифати понудената гаранција во висина од 30.686.215.00 денари и да ја замени мерката притвор со понудената гаранција“,велат од ЈОРМ.

Тоа што Вишото обвинителството се согласува Рашковски да излезе од притвор не значи и дека тоа на крај ќе се случи. Обвинителството само дава мислење, а одлуката ја носи Судот. Во случајот, надлежен за конечната одлука е Апелациониот суд во Скопје кој треба да одлучи по жалбата.„360 степени“ се обрати до Апелациониот суд со прашање – кога ќе се одлучува за притворот на Рашковски. Освен информацијата дека се уште не е донесена одлука, друг одговор не добивме.Истото прашање го поставивме и до Обвинителството, од каде одговорија дека засега немаат добиено покана за рочиште.

„Во однос на прашањето за терминот за одржување на седница во Апелациониот суд Скопје , Ве известуваме дека покана за присуство на јавна седница не е доставена до Вишото јавно обвинителство Скопје“,велат од ЈОРМ.