Според Националниот центар за податоци за снег и мраз, тоа бил најобилниот дожд на ледената покривка од почетокот на евиденцијата во 1950 година, а количината на ледената маса изгубена во неделата беше седум пати поголема од дневниот просек за овој период од годината.Топлиот воздух  поттикна екстремен  дожд кој заврна во количество од 7 милијарди тони вода на ледената плоча, доволно за да се наполни 250.000 пати „Рефлексивниот базен“ во Националниот трговски центар во Вашингтон.

Гренланд во саботата  го доживеа рекордот. За прв пат , врнежите  на врвот кој се простира  на  околу две милји надморска височина – паднаа како дожд, а не како снег.

Температурите во текот на викендот кои се  искачија над  нулата, всушност се температури кои по својата висина се случиле за трет пат за помалку од една деценија. Топлиот воздух  поттикна екстремен  дожд кој заврна во количество од 7 милијарди тони вода на ледената плоча, доволно за да се наполни 250.000 пати „Рефлексивниот базен“ во Националниот трговски центар во Вашингтон.

Според Националниот центар за податоци за снег и мраз, тоа бил најобилниот дожд на ледената покривка од почетокот на евиденцијата во 1950 година, а количината на ледената маса изгубена во неделата беше седум пати поголема од дневниот просек за овој период од годината.

Тед Скамбос, виш научен истражувач во Националниот центар за податоци за снег и мраз на Универзитетот во Колорадо, рече дека ова е доказ дека Гренланд брзо се затоплува.

GREENLAND. Ilulissat. 2018. View of the town of Ilulissat, Greenland’s third largest town (pop 4,400) with an iceberg floating in the fjord. The town is a major hub for Greenlandic fisheries.
(Obligatory Credit: The credit for this image must read as “© Jonas Bendiksen/Magnum Photos with support from the Pulitzer Center”)

„Она што се случува не е само поради една или две топли децении во климатската шема“, рече Скамбос за Си -Ен -Ен. „Ова е без преседан“ додаде тој.

„Самитската станица“ на Националната фондација за наука се наоѓа на највисоката точка на ледената покривка на Гренланд, каде што научниците можат да го набљудуваат времето на Арктикот и промените во мразот. Станицата е екипирана преку целата година за да ги набљудува екстремните промени од 1989 година. Поголемиот дел од дождот викендов паднал  на југоисточниот брег на Гренланд до таканаречената станица  Самит.

Џенифер Мерсер, програмски службеник за Канцеларијата за поларни програми во Националната фондација за наука, рече дека поради значајниот дожд, операциите на „Самитската станица“ ќе треба да се променат: „Тоа значи дека треба да ги земеме предвид временските настани што не сме ги имале досега “, рече таа за Си -Ен -Ен.

„Зголемувањето на временските настани, вклучувајќи топење, силен ветер и сега дожд, во последните 10 години се случи надвор од опсегот на она што се смета за нормално“, рече Мерсер. „И овие промени  се чини дека се случуваат се повеќе и повеќе“.

Како што климатските промени предизвикани од луѓе ја загреваат планетата, загубата на мраз брзо се зголемува. Главниот извештај на ОН за климата објавен овој месец заклучува дека согорувањето на фосилните горива доведе до топење на Гренланд во текот на изминатите две децении. Една неодамнешна студија објавена во списанието „Криосфера“ покажа дека Земјата загубила неверојатни 28 трилиони тони мраз од средината на 1990-тите, од кои голем дел бил од Арктикот, вклучително и ледената покривка на Гренланд.

 

Во јули, мразот на Гренланд го доживеа најголемото  топење во изминатата деценија, губејќи повеќе од 8,5 милијарди тони површинска маса за еден ден, што беше доволно за да се потопи Флорида со два инчи вода. Тоа беше трет случај на екстремно топење во изминатата деценија.

Во 2019 година, Гренланд фрли околу 532 милијарди тони мраз во морето. Во текот на таа година, неочекувано жешката пролет и јулскиот топлотен бран предизвикаа да се топи речиси целата површина на ледениот слој. Глобалното ниво на морето се зголеми трајно за 1,5 милиметри.

Клучната циркулација на океанот покажува знаци на нестабилност. Нејзиното  исклучување ќе има сериозни влијанија врз нашите временски услови.

„Ги преминуваме праговите невидени со милениуми и искрено, ова нема да се промени додека не го прилагодиме она што му го правиме на воздухот“, рече Скамбос.

Зачестија и другите невообичаени настани, рече Мерсер.

Пред две години, поларна мечка стигна до „Самитската станица“, што беше невообичаено бидејќи поларните мечки живеат во крајбрежните региони каде што лесно можат да најдат храна. Мечката патуваше неколку стотици милји во внатрешноста низ ледената покривка. Во последните пет години, Мерсер рече дека три поларни мечки се видени високо на ледената покривка на Гренланд.

Според Мерсер, дождот ќе има трајно влијание врз својствата на снегот, оставајќи кора мраз зад себе која ќе апсорбира повеќе енергија од сонцето. Скамбос рече дека овој  кораст слој, исто така, ќе биде бариера што ја спречува стопената вода да оди надолу што ќе доведе  до  поплави на површината на ледената покривка и ќе започне да истекува на поголемите височини.

Врнежите кои викендов создадоа слој мраз, преку него ќе бидат видливи  „во записите на ледените јадра во иднина“, рече Мерсер.