Помошникот државен секретар на САД, Филип Рикер забележа дека храбрата дипломатија која Северна Македонија ја остваруваше со Преспанскиот договор, во комбинација со заложбата за добрососедските односи, помогнала да се обликува траекторијата на Западно-балканскиот регион кон ЕУ и НАТО, кој е важен за вас и за нас.

Администрацијата на Бајден, посочи тој, е фокусирана целиот регион да се ревитализира и да се подигне нивото на транзиција во трансатланската врска.

– Визијата на САД за Западен Балкан е постојана низ неколку децении. Идејата е да се постигне регион со мирни односи внатре и со своите соседи и целосно интегриран во евроатланската мрежа. Факт е дека Северна Македонија е Европа. Ова е европска земја, јас кога долетувам овде е во Европа. Тоа е вкоренето не само во вашата историја, туку и во вашата географија, нагласи Рикер.

Процесот кон пристапување кон ЕУ, посочи, ќе помогне да се положат темелите за попросперитетни и помирни времиња кои се засновани на темелните вредности и демократските начела. САД, нагласи, ги поддржуваат земјите членки на Унијата да ја одржат првата меѓувладина конференција со Северна Македонија и Албанија и без одложување да ги остварат своите заложби и ветувања.