Денеска продолжува судењето за клевета против екс-разузнавачот, Слободан Богоевски, поднесена од страна на Али Ахмети и Муса Џафери.

Проблем за Судот е тоа што не може да се утврди надлежноста на предметот бидејќи екс-разузнавачот, Богоевски изјавата за Маѓар Телеком ја дал за потребите на Судот во САД.

Сега треба да се разгледаат основите на тужба поднесена од партиските функционери на ДУИ, но и страната на одбраната која тврди дека Богоевски исказот го дал за потребите на друг суд.

Во август 2015, СЕК го отвори за јавноста исказот на Богоевски даден во рамки на постапката која се води против тројцата поранешни менаџери на „Маѓар Телеком“, Елек Штрауб, Андраш Балог и Тамаш Марваи пред судот во Њујорк.

Според објавеното, Богоевски тврди дека двајцата високи функционери на ДУИ примиле мито од „Маѓар Телеком“ од по 2,5 милиони евра.

Претходното рочиште требаше да се оржи на 4 јули, но беше одложено.

Тогаш требаше да сведочи нотарот пред кого Богоевски ја дал спорната изјава која за тужителите е клевета.

Нотарот, Сашо Клисаровски како и адвокатот се повикаа на забраната за изнесување информации од заверената изјава на Богоевски односно дека не смеат да изнесуваат во јавност детали поврзани со изјавата на Богоевски пред Њујоршкиот суд.

Одбраната на Богоевски и тогаш реагираше зошто Основниот суд Скопје 2 се уште се нема произнесено околу спорната надлежност на Судот за овој предмет.

Лидерот на ДУИ, од Богоевски бара три милиони денари, додека Муза Џафери 2,5 милиони денари.