СДСМ нема да ги гласа за новите министри на ДУИ Пратеникот од редовите на СДСМ во Собранието – Петре Шилегов предмалку соопшти од говорница дека СДСМ нема да ги предложи новите министри од ДУИ во Владата на Република Македонија.
-Досега од оваа говорница од страна на помалиот коалиционен партнер, кој се однесува како -општински комитет од Мала Речица слушавме многу и сето тоа беше дел од едно сценарио добро разработено во кујните курирски или не знам како веќе се нарекуваат во рамките на ДУИ. Денеска за малку ќе бевме сведоци за еден обид за сценарио. Што ве натера да го дополните предлогот. Вас веќе ве прогласија за народен херој бидејќи не прифативме еден од предложените министри затоа што билна свеченост за починатите борци на УЧК. И вие требаше да излезе херој, големата македонштина и големата албанштина и за кој предлог треба ние да гласаме? Крокодилските солзи на ДУИ не може да ги исперете со еден говор. Позади граѓаните Македонци, Албанци, Турци, Срби стојат 9 години силно коалицирање, ДУИ беше сведок и соучесник на партизирање на државните институции, и се уште е сведок, вели Шилегов.