Секој викенд стотици бугарски граѓани од регионот на Благоевград, Петрич и Ќустендил патуваат кај нашиот југозападен сосед, комбинирајќи кратко семејно патување и шопинг. Иако цените на основните прехранбени производи таму пораснаа прилично во последните месеци, тие сепак остануваат поевтини од стоките на бугарскиот пазар.

Леб и јогурт – еве што најчесто купуваат пензионерите во една од дуќаните во Благоевградското село Селиште. Цените на сите производи се зголемени за 10, 20, па и 40 отсто, а платите и пензиите воопшто не растат со овие стапки.

Димитрина Урдарска со 79 години се уште работи за да може да се справи со сметките и месечните трошоци.

„Во сè има пораст. Цените растат секој ден. На пензионерите им е многу тешко, повеќето гледаат домашно производство и слично. Не можат да си дозволат едно кафе и повеќе“, вели таа.

Килограм кашкавал чини повеќе од 20 лева во продавницата во Селиште. Неговата цена е за околу 3 лева пониска во продавниците во градот Делчево, во соседна Северна Македонија. Борис Русенов често патува од Благоевград кај нашиот западен сосед за да шета и пазари.

„Отидов на стоматолог таму, и додека бев на забар пробав некои од македонските производи, да, тие се многу поевтини од нашите, но најмногу ме импресионираше квалитетот – вистинско месо, вистинско сирење, имам и мало дете, кое исто така го земам од таму и патувам речиси секоја недела. Јас и сопругата одиме таму на вечера, само го сакаме квалитетот на храната“, објасни тој.

Делчево е на 40 км од Благоевград. Потребно е помалку од еден час за да се стигне до таму, но во последните недели во сабота имаше голем сообраќаен метеж на границата. Иако и таму се зголемени цените на основните производи, сепак тие се за 10-20 отсто поевтини од овде.

„Таму купувам и ориз, леќа, грав. На син ми му купувам месо, кашкавал, шунка затоа што тоа е, пак велам, вистинско месо. Таму генерално се нуди сирење, но има неколку видови што можете изберете. И нивното сирење е многу добро, правиме пица, на пример, со нашето сирење што го купивме овде и со сирење од Македонија, а одозгора се гледа мрсноста“, коментира Борис Руснеов.

Некои од туроператорите во регионот, покрај кратки тури до интересни места и знаменитости во соседните земји, нудат и шопинг патувања.