Свечена конститутивна седница на Советот на Општина Штип денеска имаше само 13 советници на ВМРО-ДПМНЕ и еден на Левица, додека деветмината советници од опозициската СДСМ ја напуштија салата.

Мнозинството и опозицијата на првата седница ги скара писмената свечена изјава, на којашто наместо да стои уставното име на државата Република Северна Македонија, стоеше Република Македонија.

Маријана Рогожарска-Поповска, советник од СДСМ, истакна дека не треба да се оди против Уставот и побара правно толкување од службите. Откако мнозинството советници на ВМРО-ДПМНЕ им го одбија барањето, тие ја напуштија седницата.

Свечена изјава дадоа 13 советници на ВМРО ДПМНЕ и еден на Левица, онака како што службите им ги подготвиле со Република Македонија.

Мнозинството советници без присуство на опозицијата денеска за претседател на Советот на Општина Штип ја избираа Весна Карагунова-Кожинкова.