Законското решение што го усвои Владата, а предвидува недела да биде неработен ден односно ден на неделен одмор е дел од политиката на Владата за заштита на правата на работниците. Со ова решение ние ги штитиме правата и на тие работници што поради виталноста на дејноста или технолошкиот процес мора да работат во недела, со тоа што превидуваме дневница поголема за најмалку 50 проценти и слободен ден во текот на слената недела, вели во интервју За МИА министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска.

Убедена сум, додаваа таа, дека работодавачите со добар план и добра организација ќе го продолжат работниот процес без притоа некој да трпи некаква штета, а притоа ќе имаат позадоволни работници, кои ќе бидат попродуктивни.

Работниците, нагласува министерката за труд и социјална политика, се најважниот капитал на пазарот на трудот и затоа ние сме должни да го негуваме тој капитал, да го унапредуваме и да го направиме попродуктивен. Само ако им понудиме добри услови за работа, ако нивниот труд го цениме и соодветно го вреднуваме, нагласува Шахпаска, ние ќе ги задржиме работниците овде во Северна Македонија.

Таа додава дека политиката на Владата е конзистентна од самиот почеток. Порастот на минималната плата за повеќе од шест илјади денари за неполни четири години, како и растот на платите во сите сектори, здравство, социјала, образование е токму во тој правец, вели таа и нагласува дека се што се презема има за цел да се создадат задоволни и мотивирани работници.