Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, денеска заедно со Здружението за заштита на животни  „Анима Мунди“  го посети стационарот за хуман третман на уличните кучиња „Вардариште“.

– Целта ни е да ги видиме условите, начинот и како се згрижуваат кучињата скитници, да ги подобриме условите за престој на животните коишто се овдека стационирани  заради зимскиот период и да направиме една координација, јас како Градоначалник, вработените од Стационарот и претставниците на  граѓанскиот сектор и да дојдеме до едно оптимално решение за посовремен и похуман начин на згрижување на овие животни. Мене ми е драго што овде се претставниците од  граѓанскиот сектор, бидејќи со нив имаме намера да го уредиме начинот и системот на функционирање на згрижување на бездомните кучиња, рече Шилегов.

За Радмила Пешева од Здружението за заштита на животни  „Анима Мунди“  ова е нов почеток на работа на стационарот „Вардариште“ и дека тие  барале  од Градоначалникот да бидат  вклучени во неговото управување,  како и дека многу работи ќе  треба да се променат во  третманот на кучињата. Таа посочи дека иако масовно ќе се применува програмата „Залови, стерилизирај и врати на локација“, паралелно со оваа мерка за конечно да се решат проблемите  со бездомните кучиња ќе треба да се применуваат и низа други мерки  и од локалната и од централната власт.

-Очекуваме многу и спремни сме максимално  да се вложиме, така што сметаме дека од сега натаму работите ќе бидат подобри, рече Пешева.