Синдикатот на образованието, науката и културата (СОНК) треба да седне на нова рунда преговори. Како што најавија минатата недела од Министерството за труд и социјална политика (МТСП), за денеска (17 мај) е договорена нова средба на претставниците на Министерството и на Синдикатот.

На минатиот состанок, како што соопштија од МТСП, се разговарало за барањата кои беа дел од одлуката за штрајк на вработените во градинките, како и за исплатата на платите за периодот кога се штрајкуваше.

За денеска, според најавите, ќе се продолжи со дијалогот за да се најде решение кое ќе биде во рамки на законските прописи.

Една од темите за кои разговараат двете страни е и нов колективен договор за вработените во предучилишните уставови за кои актуелниот истекува во јуни.