Делегацијата од Собранието предводена од собранискиот спикер Талат Џафери, оствари средба со членови на Комисијата за прашања од Европската Унија на Бундестагот и нејзиниот претседател Антон Хофрајтер во рамки на вториот ден од студиската посета на германскиот Бундестаг.

Како што информира собраниската прес-служба, во состав на делегацијата се потпретседателот на Собранието Горан Мисовски и координаторите Диме Велковски, Никола Мицевски, Арбер Адеми, Сурија Рашиди и Сафије Садики Шаини, генералната секретарка Цветанка Иванова, шефот на Кабинет Илир Селмани, службата на Собранието, амбасадорката на Швајцарија и претставници од Националниот демократски институт за меѓународни прашања (НДИ).
На средбата, Џафери се заблагодари за одличната програма на студиската посета, додека претседателот на Комисијата за европски прашања Арбер Адеми ги потенцира храбрите и големи чекори кои ги презема државата, од внатрешни реформи до договори за добрососедство, прифаќање и прилагодување кон новата методологија за по сите процеси да се соочиме со блокада од Бугарија.Адеми укажа на разочараноста на граѓаните од исходот и успореноста на евроинтеграривниот процес, но нагласи дека е уверен дека до јуни ќе се сменат состојбите, особено имајќи го предвид кредибилитетот на ЕУ и нејзината улога и влијание не само за Македонија, туку и во регионот.

Членовите на делегацијата Мисовски, Велковски и Мицевски искажаа благодарност за континуираната поддршка што Македонија ја добива од Германија во контекст на евроинтеграциите и нагласија дека политичките партии во Собранието едногласно се залагаат и работат за да ги исполнат очекувањата на над 70 отсто од граѓаните кои поддржуваат членство на Македонија во ЕУ.

Хофрајтер, како што се наведува во соопштението, нагласи дека огромен дел од земјите членки на ЕУ гласно го поддржуваат членството на Македонија во ЕУ и дека германските пратеници се добро запознаени со ветото на Бугарија кон земјава.