Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг изјави дека не може со сигурност да каже кога Шведска и Финска ќе станат полноправни членки на Алијансата.

Според него, причината е што не е сигурен дали овој воен сојуз ќе успее да ја убеди Турција, која се противи на членството на Финска и Шведска, да се премисли.

Двете нордиски земји официјално ја поднесоа својата апликација за членство во НАТО во мај, но тој процес беше веднаш блокиран од Турција, која бара Шведска и Финска да престанат да обезбедуваат заштита на Курдската народна партија, која Анкара ја смета за терористичка, но и да се укине ембаргото за оружје наметнато на Турција.

На прашањето дали има впечаток дека целата Алијанса е сега заложник на Турција, Столтенберг одговори:

„Имаме систем заснован на консензус и така се носат одлуките во НАТО. Секогаш е така, една или неколку членки не се согласуваат со нешто и потоа тоа го надминуваме“ рече Столтенберг.

Според него, Стокхолм и Хелсинки дури неодамна аплицирале за членство.

„Сè уште целта ми е тие да станат членки на НАТО. Но, тоа не можам да го гарантирам, но можам да кажам дека тоа е мојата цел“, додаде тој.

Првиот човек на НАТО рече и дека Турција е важна членка на Алијансата, која одигра клучна улога во борбата против тероризмот, а која има и важна геополитичка позиција во Црното Море, како и на границата со Ирак и Сирија.

„Значи, кога ќе изразат некаква загриженост, треба да седнеме и да разговараме за тоа, и тоа е токму она што го правиме. А потоа, се надевам, ќе најдеме решение, Шведска и Финска да станат членки на НАТО“, вели Столтенберг.