Банкарскиот гигант Credit Suisse соопшти дека ќе позајми до 50 милијарди франци (54 милијарди долари) од швајцарската централна банка за да ги зајакне своите финансии.

Credit Suisse соопшти дека презема решителни активности за да ја зајакне својата ликвидност, додека акциите на банката вчера паднаа за 24 отсто, откако соопшти дека нашла „слабост“ во своето финансиско известување.

Тоа предизвика општа распродажба на европските пазари и страв од поголема финансиска криза, наведува Би-Би-Си.