Трансакции за плаќање на руски гас во рубљи можат да се прават, ако е тоа потребно, тврди Ангеловска–Бежоска

Трансакции во рубљи за плаќање на рускиот природен гас можат да се прават,  ако е тоа потребно, потврди денеска гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска–Бежоска. –...

Ангеловска-Бежоска: Геополитичките случувања може да го забават растот на економијата

Геополитичките случувања, вклучително и руско-украинските тензии може неповолно да се одразат врз динамиката на заздравувањето на глобалната економија, како и на глобалните пазари на примарни производи....

Гувернерката Ангеловска-Бежоска најавува предлог закон за финансиски правобранител

Заштитата на корисниците на финансиските услуги е високо во приоритетите на Народната банка. Преку зајакнување на регулативата, со новиот Закон за платежни услуги и платни системи,...

Ангеловска-Бежоска на конференција на ОН: Банките со сѐ поголема посветеност на зелените кредити ‒ лани раст од 23 отсто

  Климатските промени можат да влијаат врз ценовната и финансиската стабилност, односно врз целите на централните банки. Оттаму, централните банки, особено на најразвиените економии, во изминатиот...

Ангеловска-Бежоска: Поддршката за економијата, вклучително и од централните банки, не треба да запре предвреме

Една од лекциите научени од Големата финансиска криза од 2008/9 година е дека поддршката за економијата од носителите на политиките, вклучително и од централните банки, не...

Ангеловска-Бежоска: Повеќе жени во сите општествени сфери зa бројни економски придобивки

Поголемата вклученост на жените во банкарскиот сектор и воопшто во сите општествени сегменти, носи бројни економски придобивки за целото општество. Истражувањата за централнобанкарската заедница упатуваат дека...

Гувернерката на НБРМ и претходниците тврдат: Денарот е стабилен

Вкупните девизни резерви на крајот на април изнесуваат три милијарди и 159,6 милиони евра и во однос на март бележат зголемување за 142,3 милиони евра. И Анита Ангелопвса-Бежовска, и Димитар Богов, и Петар Гошев и Љубе Трпески го делат ставот дека стабилноста на домашната валута е стабилна