ДУИ со платформа од пет столба: Стравуваат ли интегративците од реприза на 2006 година?

Платформата на ДУИ се темели на пет столба - На изборите не се тркаме со повеќе од две листи; Партијата која ќе добие глас повеќе, зборува во име на Албанците во другите општини; Партиите и пратениците кои имаат глас помалку, даваат поддршка на првата партија која за стратегиските линии ќе зборуваат во името на сите пратеници Албанци, а за дневно политички прашања ќе биде главен коректор; Пратениците на партиите кои не победиле, не водат разговори на страна за да ги ослабнат преговарачките позиции на победничката партија (како во 2006); Можност за соработки во разни форми во интерес на граѓаните меѓу албанските политички партии. Вечерва во 19 часот, Алијанса на Албанците и Алтернатива ќе маршираат за демократија

Таравари во Ласкарци: Вие сте херои, ни одржавте лекција за хуманост и солидарност

За несебичната помош и залагање во обидот за извлекување на лицата од превртениот автобус на „Дурмотурс“, градонаќалникот на Гостивар истакна голема благодарност до жителите и вети помош од општината