„Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на С. Македонија: „ББ+“ со негативен изглед, денарот стабилен

Агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на Северна Македонија на „ББ +“ со негативен изглед. Во извештајот се нотира дека потврдениот рејтинг во...

Гувернерката на НБРМ и претходниците тврдат: Денарот е стабилен

Вкупните девизни резерви на крајот на април изнесуваат три милијарди и 159,6 милиони евра и во однос на март бележат зголемување за 142,3 милиони евра. И Анита Ангелопвса-Бежовска, и Димитар Богов, и Петар Гошев и Љубе Трпески го делат ставот дека стабилноста на домашната валута е стабилна

Македонска монетарна самостојност: Денарот го слави 28. роденден

Изгледот на македонските книжни пари е осмислен од ликовната уметница Билјана Унковска, а финалниот дизајн е изработен во печатницата „Де ла Ру“, Велика Британија. Националната валута го добила според истоимената античка римска валута – денар (лат. denarius) што се употребувала и на нашата територија во минатото