Концентричните кругови на Виктор Орбан

Според извештајот „Држави во транзиција“ Унгарија доживеа стрмоглав пад и од предводник во демократијата сега е рангирана како хибриден режим. Сепак, многумина во регионот во Орбан гледаат лидер што треба да се следи

Автократите ја сакаат пандемијата

Виктор Орбан го замрзна парламентот и ја презеде целокупната власт во Унгарија. Тоа е еден вид авторитарно претприемништо. Со тоа тој тестира не само својата земја, туку и Европската унија

Орбан ги нарече критичарите на ЕПП „корисни идиоти”

Коментарите на унгарскиот премиер доаѓаат како последица на лобирањата на неколку партии, што припаѓаат на Европската народна партија во Европскиот парламент, за суспензија на унгарската партија Фидес или нејзино исклучување поради зголемена антисемитска и антиевропска реторика