Извештај на СЗО: Речиси 10 отсто од населението во Македонија во 2018 година било без здравствено осигурување, приватните плаќања осиромашиле четири отсто од домаќинствата

Речиси десет отсто од населението во земјава во 2018 година немало здравствено осигурување, што упатува на заклучок дека тие лица имале право на задолжителна закцинација и...

СЗО за здравствениот систем на С. Македонија: Сè повеќе луѓе имаат пристап до јавното здравство, трошоците се катастрофални и остануваат предизвик

Луѓето во Северна Македонија сѐ повеќе имаат пристап до јавно финансирана здравствена заштита, но катастрофалните трошоци за здравствена заштита остануваат предизвик, открива новиот извештај на СЗО/Европа...

Имплементација на Истанбулската Конвенција: Презентација на извештај за спроведени активности од Националниот Акциски План

Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство денеска во прес-центарот на МИА ќе ги презентира наодите и заклучоците добиени од вториот извештај за напредокот...

„Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на С. Македонија: „ББ+“ со негативен изглед, денарот стабилен

Агенцијата за кредитен рејтинг „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на Северна Македонија на „ББ +“ со негативен изглед. Во извештајот се нотира дека потврдениот рејтинг во...

Извештај на ДЗР: Ревизорите со забелешки за финансиското работење на НУ Филхармонија

Државниот завод за ревизија (ДЗР) ги објави конечните ревизорски извештаи на Националната установа филхармонија на Република Северна Македонија за 2020 година. Како што наведува ДЗР извршена е...

Извештај на ЕК: Јавното здравство во С. Македонија се соочува со одлив на кадри, особено специјалисти

Здравствениот сектор се соочува со одлив на медицински персонал, особено на специјалисти кои одат во приватниот сектор или заминуваат на работа во странство, оценува Европската Kомисија...

ЕК: Генералната клима поволна за слободата на медумите во Северна Македонија, неповолните услови во кои работат новинарите ги прават ранливи на самоцензура

ЕК нагласува дека е потребно подобрување на условите во кои работат новинарите, нивните работнички и социјални права, особено на локално ниво. Во извештајот се наведува истражувањето на ССНМ, според...

Извештај на ЕК за С. Македонија: Земјата продолжува да исполнува критериуми за членство во ЕУ, критики за блокадата на Бугарија

Европската комисија денеска го усвои Пакетот за проширување 2021 заедно со извештаите за напредокот на шесте земји од Западен Балкан, вклучително и за Северна Македонија. Во...

Вархеји пред европратениците: Мора да испорачаме за С. Македонија и за Албанија до крај на годината

Еврокомесарот за проширување на Европската Унија (ЕУ), Оливер Вархеји ги презентира извештаите за реформскиот напредок на земјите од Западен Балкан и Турција пред европратениците и повика...