Лагард: Пребрзото зголемување на каматните стапки би ја забавило економијата

Пребрзото зголемување на каматните стапки во еврозоната, вклучува ризици, и покрај значително повисоката инфлација, бидејќи економскиот раст би можел да забави, предупреди денеска претседателката на Европската...

Продолжен трендот на намалување на каматите на кредитите

Каматната стапка накредитите во мај просечно изнесува 4,83 отсто и претстаува продолжување на трендот на намалување од 0,03 процентни поени на месечно и 0,37 процентни поени, покажуваат објавените податоци на Наордната банка

Кредитни (не)прилики: Историски ниски камати, но далеку од европските

Зголемување на цената на банкарските производи не се очекува до крајот на годината, но затоа има најави за можно натамошно намалување за што банкарите нагласуваат дека нема да биде значително. Добра вест, според нив, е дека движењето на каматните стапки годинава ќе биде во корист на крајните корисници.

Што е еврообврзница, колку веќе должиме и кога и како ќе враќаме

Пишува: Владимир Петрески Задолжувањата на власта постојано растат, јавниот долг постојано расте, каматите на долговите постојано растат, буџетскиот дефицит постојано расте. И што имаме од тоа?...