Го победи ковид-19 без да го прошири дома и се пријави да донира крвна плазма

Мелиса Ценовска од Тетово е една од стотината луѓе кои ја поминаа голготата наречена ковид-19. Иако спаѓа во категорија на млади лица, со неполни 30 години, таа имала позитивен тест, а болеста за среќа ја поминала без поголеми компликации, со лечење дома. Првата битка и страв кај неа била дали ќе го пренесе вирусот на некој друг. За среќа тоа не се случило во сите изминати денови на опоравување

Нова терапевтска метода: Со крвна плазма и озонотерапија против ковид-19

На Институтот за трансфузиона медицина за денеска е закажана првата екстракција на крвна плазма што ќе се користи за третман на овие пациенти. Станува збор за метода со која се озонира одредена количина на крв која се вади и потоа се враќа во циркулација во организмот

Крвна плазма – нова надеж во битката со коронавирусот

Кога ќе се појави нова болест и научниците трагаат по лек или вакцина, „ова е привремена мерка која можеме брзо да ја имплементираме“, вели д-р Џефри Хендерсон од Универзитетот во Сент Луис, кој работи на националната студија