Промоција во Бирото за метрологија: Лабораторија за испитување на квалитет на мазут

Во просториите на Бирото за метрологија денеска ќе биде промовирана лабораторијата за испитување на квалитетот на мазутот. На настанот, како што е најавено, ќе присуствуваат министерот...

Вложуваме 1,4 милијарда евра во патишта, а немаме современа лабораторија за квалитет

Горан Мијоски, професор од Катедрата за патишта при Градежниот факултет во Скопје, вели дека инвестицијата би изнесувала од пола милион до милион евра. Со неа ќе се овозможи контрола на квалитет според врвните стандарди и создавање инженерски кадар кој ќе одговори на предизвиците на 21. век.Сегашните капацитети не можеле да одговорат на потребите за испитувањата на првиот меѓународен проект за примена на полимер модифициран битумен кај патишта со тешко сообраќајно оптоварување и автопатишта, па примероците се носеле на испитување во Софија и во Прага