Отфрлено обвинението против Љубе Бошкоски за “Раштански лозја”: Заврши дводеценискиот политички прогон

Хрватска го отфрли обвинението за случајот “Раштански лозја”. Овој случај е повеќе од една деценија во Пула, а судот го држеше замрзнат бидејќи Бошкоски беше во...

Европски суд за човекови права: Љубе Бошкоски немал правично судење

Судот во Стразбур во однос на тужбата на Бошкоски против Република Северна Македонија констатира дека во текот на целото судење имало „недостиг на правичност“ согласно Европската конвенција за човекови права, поради што пресуди да му бидат исплатени 4.500 евра за нематеријална штета и 1.220 евра за трошоци и расходи

Тортура: Кривичниот совет одби мерки на претпазливост за „Алфите“

Кривичниот совет на Основниот суд Скопје ги отфрлил како неосновани жалбите на Специјалното јавно обвинителство (СЈО) на одлуката на судијата на претходна псотапка да не им одреди мерки на препазливост на командантот на полициската едница „Алфа“, Ивица Антевски – Пуки, и на неговите петмина колеги, осомничени во случајот „Тортура“, соопштија попладнево од Кривичниот суд