„Молнупиравир“ на „Мерк“ или „Паксловид“ на „Фајзер“: Светот ја започна трката по терапии со анти-ковид таблети

Европската унија преговара со „Merck&Co“ и со „Фајзер“ за купување на нивните експериментални лекови против ковид-19, изјави претставник на ЕУ за „Ројтерс“, додавајќи дека преговорите со...

Производот на „Мерк“ против ковид-19 под лупа: ЕМА го оценува молнупаривир

Американскиот производител на лекови „Мерк“ денеска соопшти дека ЕМА, регулаторна агенција на ЕУ, отворила постапка за оценување на експерименталниот лек на компанијата против ковид-19. ЕМА ја...

Таблета против ковид-19 за 50 отсто ги намалува ризиците за хоспитализација или смрт

„Мерк“ и партнерската компанија „Риџбек Биотерапевтикс“ планираат да бараат одобрение за итна употреба во САД и ќе испратат апликации до здравствените регулаторни тела ширум светот, објави...