Дритон Селмани со самостојна изложба во МСУ – Скопје: Преиспитување на секојдневието преку специфична форма на хумор

Во Музејот на современата уметност – Скопје, вечерва во 20 часот ќе биде отворена самостојната изложба „Лаењето на облаците не ги повредува кучињата“ на Дритон Селмани...

Интервју, Мира Гаќина: Одговоривме и на потребата за постојано надградување, подигнување на образовниот и културен капитал на општеството како целина

„Теоретичарот на уметноста Борис Гројс, со кого имамe интервју што ќе излезе во новиот број на „Големото стакло“ вели дека полето на активноста на уметноста не...

Силвија Алшар Михајловска: Жените во Македонија ја следат модата но, практични се кога купуваат облека

За релативно кусо време Алшар стана препознатлива по фустаните со остри рабови, храбри откосувања, рачно обоени суптилни принтови. Не се води според трендовски модни линии, ниту...

Визијата е МСУ да стане посакувано место за сите возрасти посетители

Во изминативе неколку месеци во Музејот на современа уметност интензивно се работеше на збогатување на содржините неопходни за негово достојно претставување како еден од значајните институции...