Предизборни активности: Партиите во меѓусебни обвинувања за притисоци врз гласачи на четири дена до крај на кампања

Јасно и гласно изјаснување кој од кого ќе добие поддршка во вториот круг на локалните избори во недела, но и засилување на меѓусебните партиски препукувања за...

Дел од ветувањата во трката по гласови за мандати: Бесплатен јавен превоз, дигитализација, развој на етно и селски туризам

Партиите и кандидатите за градоначалници, на неполна недела до изборите, ги продолжуваат со активности во обид да ги освојат срцата и гласовите на граѓаните. Меѓу предизборните...

Партиски препукувања во изборната кампања: Членството во ЕУ, пожарот во Тетово, инвестиции, стандард, корекции на платите

На политичките партии и на кандидатите за градоначалници и за советници им преостануваат уште девет дена за промоција на своите програми пред граѓаните. Кампањата за претстојните...

Локални избори 2021: Реконструкции на патишта, водоводни и канализациски системи, транспаретност се дел од ветувањата за граѓаните

Реконструкции на локални патишта, водоводни и канализациски системи, транспаретност и соработка со граѓаните и реализација на проекти со кои ќе се подобри животот, се дел од...

Десет дена до почеток на пописот – ДЗС целосно подготвен, опозицијата бара да биде електронски

Подготвителните активности за Пописот на населението, домаќинствата и становите се целосно завршени и Државниот завод за статистика информира дека е целосно подготвен за отпочнување на најголемата...

Изјава на водечките партии во ЕП: Лукашенко прогласен за персона нон-грата во ЕУ

Водечките политички партии на Европскиот парламент во заедничка изјава го прогласија претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко за персона нон-грата во Европската Унија (ЕУ) и повикаа на...

Формирање на мнозинство и влада: Роковите течат, сите разговараат, детали нема

По предвремените парламентарни избори на 15 јуни, новиот собраниски состав се конституира на 4 август и почна да тече 10 дневниот рок за формирање на парламентарно мнозинство, по што претседателот на државата треба да го додели мандатот за формирање на Влада. Мандатарот во рок од 20 дена од денот на доверувањето на мандатот, на Собранието му поднесува програма и го предлага составот на Владата за чиј избор треба да гласаат мнозинството на пратеници