Претседателот на СДСМ, Димитар Ковачевски, во интервју за „Топ тема“ на ТВ Телма, истакна дека нивото на политичка култура во земјата треба да се подгигне и партиите да зборуваат за решенија во интерес на граѓаните.
Ситуацијата во која живееме денес, во време на здравствена, економска и енергетска криза, бара од политичарите да ги здружат сите сили, на ниво на партија, на ниво на коалиција но и на ниво на држава, без разлика на партиската провиниенција и сите да дадат придонес кон изнаоѓање решенија, рече Ковачевски.
Тој додаде дека во време на криза сите ресурси треба да бидат насочени, особено на владата и на парламентот во носење на закони и решенија за решавање на оваа криза, но и за поддршка на граѓаните и на компаниите.
Јас нема да навлегувам во ниското ниво на политичка комуникација како ВМРО-ДПМНЕ. Тоа не ми го дозволува прво моето воспитување и начинот на кој што ја имам градено мојата кариера. Треба нивото на политичка култура да се подигне и да разговараме за решенија на проблемите кои што ги имаат граѓаните а не секојдневно да гледаме обвинувања едни кон други, нагласи Ковачевски.
Доколку се вратиме назад, сведоци сме дека во парламентот имаше кочење на законски решенија за поддршка на граѓаните и за инфраструктурни проекти значајни за развојот на економијата, рече Ковачевски и упати повик до пратеничките групи од сите партии да разговараат за тие да бидат донесени и да значат стимул на економијата и на сите сектори.