„Стандард и Пурс“ го потврдија кредитниот рејтинг: Економијата на РС Македонија заздравува од последиците од пандемијата

Агенцијата нотира дека рејтингот може да се зголеми доколку континуираните структурни реформи ги зајакнат институционалните капацитети истовремено зачувувајќи ги одржливите фискални политики. Кредитната агенција „Стандард и...

Трајно оштетување на белите дробови како последица на коронавирус

Кај пациенти кои прележале заболување од коронавирус е констатирано трајно оштетување на белите дробови, тие потешко дишат и брзо се заморуваат. Сепак, експертите сметаат дека оние кои прележале - развиле имунитет

Сè што сакате да знаете за 5G технологијата

Дали треба да сме загрижени од употребата на 5G технологијата и дали ефектот од 5G брановите е доволно истражен? Аргументи има и на едната страна дека оваа технологија е сосема безбедна и на другата страна дека, сепак, може да има одредени здравствени ефекти, се вели во истражувањето на Ф2Н2

Биланс од земјотресот во Албанија: Оштетени 109 куќи, 7 згради, повредени 68 лица

Првиот потрес со магнитуда од 5,8 степени според Рихтер и интензитет од 7,5 степени, на 30 километри северно од Драч, беше регистриран во 16:04 часот и е најсилен досега по оној од 15 април 1979 година. Почувствуван беше во сите делови на Албанија и во соседните земји. Вториот земјотрес беше регистриран по десетина минути со магнитуда од 5,6 степени според Рихтер. Во период од шест часа по вториот, регистрирани се уште 12 потреси со послаб интензитет