По секој прекин на некоја врска, остануваат спомени и секакви „сувенири“ од несудената љубов. Некои ги кријат по куќата, други ги фрлаат или ги даваат некому, а трети ги уништуваат. Но, тука е загрепскиот Музеј на пропаднати љубовни врски.

 

Фото: foursquare.com

 

Кога решија да ја раскинат својата долгогодишна врска на почетокот на 2000 година, продуцентката Олинка Виштица и уметникот Дражен Грубишиќ се обидоа да најдат место каде што би можеле да ги остават сентиментално значајните предмети што ги споделувале еден со друг.

Одлучивме да тргнеме по друг пат. Споделивме многу работи заедно, но едно од нашите омилени беше малото зајаче за навивање. Не можевме да имаме домашно милениче, па се шегувавме со зајачето. Кога се разделивме, го фотографиравме и одлучиваме – фрлање или палење или нешто такво – би било вандализам. Ако сте минале години со некого, претпоставувам дека е поради некоја причина, нели? Не мора да ја избришете цела историја затоа што се чувствувавте разочарани, раскажува Грубишиќ.

Prslucinja
Фото: vecernji.hr

Така настанал Музејот каде поранешната двојка сместувала и од свои пријатели, но и луѓе од далечни земји кои сакаат да ја раскажат својата неуспешна приказна…

Фото: planetofhotels.com

 

За 11 години од отворањето на Музејот во Загреб добивме неколку илјади предмети од целиот свет. Колекцијата вклучува голем број венчаници, венчални прстени, книги, итн. Имаме и многу понеобични предмети, како на пр. како камења од жолчката, ткиво од рана по голема сообраќајна несреќа, па дури и силикон што по раскинувањето го извадила жена која бившиот дечко ја принудил да го вгради, низ смеа раскажува Грубишиќ.

Фото: furaj.ba

Во музејот има и градници, писма, секира, голем велосипед, забна протеза, итн. Ова е првиот ваков приватен музеј во Хрватска, а ист таков е отворен и во Лос Анџелес, САД.