Заев: Во четири години поведовме иницијативи за заштита на природните убавини и развој на планинискиот туризам

Како ниту една друга Влада претходно, во последните четири години поведовме иницијативи за заштита на нашите природни убавини и реткости и за одржлив развој на планинскиот...

Нуредини: Природата не познава политички граници, ни треба интегриран пристап во менаџирање со водните тела

На втората сесија од министерскиот состанок за животна средина на Централната Европска Иницијатива (ЦЕИ) во Трст, Италија, министерот Насер Нуредини се осврна на предизвиците во управување...

ЕВН го загрози коритото на Брајчинска река

Ова е брајчинска река, природен хабитат на ендемскиот вид на пастрмка позната како брајчинска пастрмка. Воедно од водите на оваа река доаѓа и најголемиот прилив на вода во Преспансото Езеро кое во изминатите две години ја преживува најголемата криза со водостојот

Шар Планина ќе стане Национален парк, откако ќе се уништат нејзините вредности

Од ниските кон повисоките предели, Шара е оставена на милост и немилост. Дрвокрадството, дивоградбите, пристапните патишта, хидроцентралите си го земаат данокот. Ваквите зафати целосно го менуваат обликот на Шар Планина, па често планинарите и сите кои гo посетуваат ова подрачје кога ќе поминат на места каде што биле пред една или две години, сега веќе не можат да го препознаат