Избори за ректор на УКИМ: Бојкот на кандидати, оставки во комисијата, претставки од НАкС

Професорите Петар Атанасов, Вујица Живковиќ и Драги Димитриевски се одлучија за бојкот на изборите и ставање на своите кандидатури во мирување, бидејќи како што истакнаа на Универзитетот му е одземено правото да добие ректор во транспарентна, објективна и фер процедура

Тројачанец: Активностите за избор на ректор на УКИМ во мирување

До четвртокот, кога функциониравме, имаше само еден најрегуларно пријавен кандидат, изјави Пламен Тројачанец, претседател на Универзитетската комисија за избор на ректор на УКИМ. Со владината Уредба,...

Антикорупциска ќе бара вонреден инспекциски надзор за изборот на ректор на УКИМ

Антикорупциската комисија ќе упати барање до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) да изврши вонреден инспекциски надзор за примената на Законот за високото образование и Статутот на Универзитетот „Св....