Задолжително тестирање на дрога за јавните службеници, предложи опозицијата во Словенија

Словенечките пратеници, министри, државни секретари, премиерот и претседателот наскоро би можеле редовно да бидат тестирани за наркотици, доколку се усвои законот предложен од Демократската партија, најголемата опозициска партија...

Градоначалниците на Гази Баба и Илинден во посета на Словенија

Градоначалниците ќе склучат и Меморандум за соработка помеѓу општините Иванчева Горица, Гросупље, Гази Баба и Илинден. Градоначалникот на општина Гази Баба Бобан Стефковски, градоначалникот на општина...

Емилија Стојменова Дух од Љубљана: Поканата за министерка ја добив поради мојата работа во дигиталните технологии

Професорката на Електротехничкиот факултет во Љубљана, Емилија Стојменова Дух е словенечка државјанка, но и Македонка од Виница која доби министерско место во новата влада на Словенија....

Емилија Стојменова Дух ќе биде министерка за дигитализација во новата словенечка влада

Професорката на Електротехничкиот факултет во Љубљана, Емилија Стојменова Дух во новата словенечка влада ќе биде министерка за дигитализација.  Таа е основач и директор на мрежата FabLab...

Македонски државјанин меѓу загинатите во експлозијата во фабриката во Кочевје

Меѓу петтемина загинати во вчерашната експлозија во Фабриката за хемиски производи „Меламин“ во словенечкиот град Кочевје, има и еден државјанин на Македонија, објавија денеска словенечките медиуми....

Во Љубљана денес свеченост по повод 60 години од отворањето на првиот лекторат по македонски јазик во светот

Денес, на Денот на македонскиот јазик, со свечен, виртуелен настан ќе се одбележат 60 години од отпочнувањето на изучувањето на македонскиот јазик, литература и култура на...