Васко Ковачевски: Ако ЕСМ ја продаваше струјата по пазарна цена поскапувањето ќе беше 150 отсто

Ако АД ЕСМ ја продаваше електричната енергија за граѓаните по пазарна цена, поскапувањето ќе беше 150 отсто, изјави денеска генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски, на прашања...

Ковачевски: Ќе си произведеме струја, ЕСМ нема да дозволи големо покачување на цената

Генералниот директор на АД ЕСМ, Васко Ковачевски, одговарајќи на новинарско прашање рече дека се прават пресметките за цената на електричната енергија што компанијата ќе ја продава на ЕВН...

Ковачевски: Минималното поскапување на струјата за инвестиции во обновливи извори

Според генералниот директор на ЕСМ, Васко Ковачевски, на јавната постапка на ЕВН Хоум била понудена цена од 38,80 евра за мегават час што на крајот од годината ќе донесе профит од само 547.000 евра на државната компанија. Се доведовме на раб на опстојување и никако не можеме да ја намалиме зашто во таков случај ќе трпиме сериозни загуби и тоа ќе се рефлектира во наредните три, пет или повеќе години, додаде тој