ЕУ „повеќе ќе се инволвира“ во борбата против лажните вести на Западниот Балкан

Конкретно, меѓу другото, ЕК планира да излезе со пакети помош за партнерите од регионот и поширокото соседство за да „промовира веродостојни информации и да се бори против дезинформации“, стои во стратегијата на ЕK. Ова би подразбирало соработка со новинарите и медиумските куќи преку Делегацијата на ЕУ и амбасадите на земјите членки на Унијата