Помага ли никотинот против коронавирусот?

Според една француска студија, пушачите би можеле да бидат подобро заштитени од корона, затоа што никотинот ги блокира местата за прицврстување на вирусот. Друга студија пак го тврди спротивното

Принуда, кооптирање и субверзија како алатки на Русија за влијание на Западен Балкан

Русија нема долгорочен план за Балканот, освен да го опструира Западот, и не е подготвена да си ги троши оскудните економски и воени ресурси и да презема ризици, како што е директна конфронтација со НАТО. Она што за возврат е подготвена да го направи е да ги искористува слабостите и слепите точки во западната политика за да го утврди својот еднаков статус и по можност да генерира предност која може да се искористи како стратешки адут во преговорите со САД и Европа

Руско влијание: Олигархизација на медиумските пазари на Балканот

Меѓу 5,1 милијарда евра и 7,5 милијарди евра руски инвестиции, сметајќи ги и директните странски инвестиции од офшор дестинации во индиректна сопственост на Русија, влегле во регионот од 2006 година