За забелешките на Венецијанската комисија за Законот за јазици по изборите

Искрено не верувам дека процесот околу забелешките би завршил пред изборите, бидејќи, сепак, треба да се направи сериозна анализа на она што е предложено, дали тоа значи промена на закон, дали тоа значи создавање на одредени услови. Така што тоа најверојатно ќе остане за после изборите, истакна министерката за правда, Рената Дескоска

Џафери: Предлогот на ВМРО-ДПМНЕ за Законот за јазици нема да мине во Собрание

За тоа, според претседателот на Собранието, е потребно двотретинско мнозинство што го сочинуваат немнозинските пратеници, најмногу пратеници Албанци и како што нагласи кај нив нема расположение за измени и дополнувања на Законот за јазици

Законот за јазици ја „загрева“ изборната кампања

Премиерот Зоран Заев изјави дека Законот за јазиците е една од алките што нè спојува во државата и така ќе продолжиме во иднина, градејќи заеднички ставови за сите препораки од Венецијанската комисија да имаат соодветна примена

Заев: Адаптација на сите забелешки од Венецијанската комисија за Законот за јазици

Венецијанската Комисија во извештајот наведе мислење за напуштање на двојазичноста во судството оти може може да доведе до нарушување на правото за фер судење и препорача одложување на обврската за примена на албанскиот јазик меѓу државните службеници во меѓуинституционалната комуникација

Османи: Македонците не треба да се чувствуваат загрозени од Законот за употреба на јазиците

Вицепремиерот Бујар Османи коментирајќи го Законот за употреба на јазиците рече дека Македонците не треба да се чувствуваат загрозени од овој Закон, затоа што нема да...