Немаме определно став за напуштање или останување во Владата, тоа допрва ќе биде решено откако ќе се анализираат последните изборни резултати, истакна Арбен Таравари на денешената прес-конференција во Гостивар.

Тој како генерален секретар на партијата Алијанса за Албанците, во оценката за текот на изборите го критикуваше ангжаманот на владините функционери во кампањата во корист на ДУИ.

– Засега не излегуваме од Владата. Следуваат анализи во претседателство на партијата и да видиме дали имало злоупотреби за време на изборниот процес, бидејќи постојат сомнежи. Ќе поразговараме и со премиерот. Сметам дека е скандалозно, премиерот, министерот за внатрешни да бидат ангажирани и да работат во корист на ДУИ. Тоа е недозволиво и со препораките на Прибе. Меѓутоа вчерашниот ден беше исполнет со низа нерегуларности, поткупи, притисоци и запалашување. Жалам што и министерот Спасовски лично вршел притисок. Жалам и што една влада стои зад партија која има лошо минато, рече Таравари.

Тој смета дека ресорот здравство и натаму ќе биде распеделен на Алијансата за Албанците, но конечната одлука ќе биде донесена откако за тоа ќе се реши во партијата.