Многу е важно креаторите на политики и оние кои носат одлуки, да го слушнат глас.от на младите, смета Министерката за образобание и наука, Мила Царовска, но анализите покажуваат дека младите се чувствуваат обесхрабрени затоа што не веруваат дека на властите им е важно нивното мислење.

Затоа, како што рече, токму тоа е еден од приоритетите со реформите што ги правиме во образованието, да ја поттикнеме гласноста на учениците, но таа да биде заснована на критичко размислување и носење на заклучоци врз основа на анализа на факти.

„Ќе ја зајакнеме самодовербата на младите и ќе ги научиме да се борат за своите права од најмала возраст, а со тоа заеднички ќе придонесеме за создавање и градење на подобро општество за сите нас. Мора да ја промениме сликата на млади кои се незаинтересирани за општествените случувања, дури и кога се однесуваат директно за нив. Затоа сме фокусирани на крупни промени во образованието, како најдобар механизам преку кој се влијае на начинот на размислување и однесување на младите“, нагласи Царовска.

Министерството за образование и наука во младите гледа сериозен партнер во носењето на сите важни одлуки поврзани со младите. Министерката укажа на личната заложба за формирање на работната група МЛАДИ-МОН која ги дискутира сите политики, мерки и процеси кои се однесуваат на младите, образованието и младинскиот стандард.

Царовска посочи дека младите најдобро знаат што им е потребно и затоа Министерството за образование и наука е отворено за нивните иницијативи, идеи и предлози.