Канцеларијата на Твитер во Брисел е последната жртва на преземањето на компанијата од страна на Илон Маск,чие затворање се случи во време на носењето регулатива кон социјалните мрежи.

Откако стана извршен директор на компанијата кон крајот на октомври, Маск растури голем дел од внатрешните структури на персоналот, прво отпуштајќи ги своите врвни директори, а потоа делејќи откази на голем број вработени и распуштајќи основни тимови.

Тимовите за етика, човекови права и пристапност на вештачката интелигенција на компанијата се меѓу „убиените“ досега. Значителен број вработени во компанијата, исто така, избраа да ги напуштат своите работни места поради притисокот од Маск да работат подолго од пропишаното време.

Според известувањето на Фајненшл тајмс, и последните двајца членови на персоналот кои работат во седиштето на Твитер во Брисел, ги напуштиле своите позиции, по претходното заминување на другите четворица членови на тимот, што значи целосното затворање на канцеларијата.

Иако моментално не е јасно дали ова затворање ќе биде привремено или трајно, тоа доаѓа во клучен момент за технолошка регулатива во Европа. Многу големи онлајн платформи, како што е Твитер, во моментов имаат задача да откријат како да се усогласат со Законот за дигитални услуги (DSA), сосема новиот правилник на ЕУ за умереност на содржината, кој стапи на сила минатата недела.

Откако Маск го презеде кормилото на компанијата, Брисел му испраќа пораки да не ги става на тест новите правила.

Како одговор на славеничкиот твит „птицата е ослободена“, напишана од Маск по склучувањето на купопродажниот договор во октомври, европскиот комесар за внатрешен пазар Тиери Бретон му порача на новиот сопственик: „Во Европа, птицата ќе лета според нашите правила“.

Извор: Еуроактив