Нигериските безбедносни сили го убија новиот водач на екстремистичка група поврзана со таканаречената Исламска држава (ИД).

– Убиениот екстремист е обвинет за убиство на стотици луѓе во Нигерија и во соседните западноафрикански земји, изјави денеска нигерискиот советник за национална безбедност Бабагана Монгуно.

Тој рече дека Малам Бако неодамна го наследил Абу Мусаб ал Барнави како лидер на таканаречената ИД во провинцијата Западна Африка (ISWAP), кој неодамна беше убиен.

Бако во август беше назначен за член на Советот Шур, консултативно собрание на ISWAP, во август, откако милитантите ја зацврстија својата позиција во басенот на езерото Чад по смртта на ривалскиот водач Абубакар Шекау од екстремистичката група Боко Харам.

За разлика од Боко Харам, кој честопати насилно гаѓа цивили, ISWAP е насочен кон нигериската војска и оние што им помагаат на војниците.

Програмата за развој на Обединетите нации проценува дека конфликтот резултирал со 350.000 смртни случаи, од кои 314.000 биле од индиректни причини.