Украинското Министерство за надворешни работи најостро реагираша на најновните случувања околу нуклеарната централа Запорожје која се наоѓа на украинска територија, а руските сили сакаат да ја окупираат и да ја преземат под нивна надлежност.

Во изјавата се вели:

Долгиот список на злосторства и груби прекршувања на меѓународното право од страна на Русија од почетокот на нејзината агресија од големи размери врз Украина денес е дополнет со уште едно злосторство – незаконски обид да се преземе контролата врз нуклеарната централа Запорожје. Релевантниот указ на претседателот на РФ за овој настан го сметаме за ништовен.

Најостро го осудуваме ова злосторство, кое уште повеќе ги зголемува ризиците и заканите во областа на нуклеарната безбедност предизвикани од руската окупација на АЕЦ Запорoжјe. Ги повикуваме сите држави да се придржуваат до доследен став за обезбедување на обврзувачки политички, економски и правни последици за терористичката држава за сите нејзини злосторни и незаконски дејствија.

Им нудиме на Европската унија, земјите од Групата седум и другите партнери итно да размислат за воведување на санкции против руската државна корпорација „Росатом“, поврзаните со неа компании и институции, како и други клучни фактори на руската нуклеарна енергетска индустрија.

Ги повикуваме земјите-членки на Меѓународната агенција за атомска енергија да ја ограничат соработката во рамки на какви било проекти со Русија, која прибегнува кон нескриена нуклеарна уцена на целиот свет. Сметаме на јасна позиција и проактивна улога во овие прашања од генералниот директор на МААЕ.

Ги предупредуваме граѓаните на Русија кои ќе извршуваат злосторнички наредби во врска со присвојувањето на објекти на цивилната нуклеарна инфраструктура на Украина за кривична одговорност за нивните незаконски дејствија и неповратноста на казните.

Бараме од руската страна да ја обезбеди безбедноста и недопирливоста на украинските граѓани кои продолжуваат да вршат критични функции во нуклеарната централа.

Повторно ја нагласуваме итноста за максимално мобилизирање на напорите на сите членови на светската заедница со цел да се обезбеди што побрза деокупација на нуклеарната централа Запорoжјe и нејзино враќање под контрола на Украина како единствен начин за елиминирање на сегашните закани во областа на нуклеарната безбедност.