Екс генералниот секретар во владата Мухамед Зекири останува во куќен притвор уште триесет дена. Но решението на Апелација открива дека обвинителството може да ја прошири истрагата за Зекири.

Тоа се навестува во делот со кој се цитира образложението на обвинителството за организиран криминал кое барало продолжување на притворот поради опасност од бегство и влијание врз истрагата, објави Телма.

-Во предлогот се наведува дека во досегашната фаза на истражната постапка од страна на обвинителството се преземени и други истражни дејствија, при што при обезбедувањето докази е пронајдена писмена документација која укажува дека осомничениот М. З. сторил уште едно кривчно дело Злоупотреба на службената положба и овластување, за сличен кривично-правен настан, поради што ќе биде потребно истрагата да се прошири и за тој кривично-правен настан, како и ќе биде потребно осомниченот да биде повикан со цел негово сослушување за новите околности, стои во одлуката на Апелациониот суд кој го цитира барањето на обвинителството.