Перформансот „Драга Републико“ премиерно ќе биде изведен вечер во 19:30 часот во зградата на Централната пошта во Скопје по што во 21:30 ќе следува концерт на Мухамед Ибраими. Проектот се реализира со поддршка на Владата во рамки на јубилејот 30 години независност.

Драга Републико“ е есеј перформанс за објектот на Телекомуникацискиот центар во Скопје, кој е еден од најрепрезентативните модернистички објекти во земјава. Преку повеќемесечен истражувачки процес, перформансот оформи комплексен, интердисциплинарен и поетичен јазик, кој се обидува да ги преиспита причините за товарот на денешницата и последиците од микро и макро скриените или видливи фашизми.

Во основата е важноста на објектот, од поширока историска, општествено-политичка и уметничка перспектива, кој на симболичко ниво раскажува за постојаното присуство на кочничарите на нештата да го достигнат замислениот развој, се посочува во најавата за настанот.

Перформансот ќе биде одигран и во понеделник (27 септември), во среда (29 септември), во четврток (30 септември) и во сабота на (2 октомври). Влезот е бесплатен, но поради пандемијата со ковид-19, бројот на гледачи е ограничен на 60 и резервациите на билети може да се на направат на мејл адресата [email protected]

По перформансите „Оваа зграда зборува (на)вистина” (добитник на Златна трига на Прашкото Квадриенале) и „Универзална во пламен”, авторите Филип Јовановски, Кристина Леловац и Ивана Васева овој пат во соработка со кореографката Викторија Илиоска, реализираат нов перформанс од трилогијата посветена на модернистички згради во Скопје.