За инсулинската криза и неодговорноста на државата, за судбината и животот на децата и возрасните кои се зависни со инсулин, а се оставени без лекот. За законската регулатива која овозможува криминал, за веледрогериите кои немаат залихи, а се обврзале да снабудуваат со инсулини.

Како со донации големите фармацевтски комапнии ги спасуваат пациентите, а домашните веледрогерии кои увезуваат инсулини преку паралелен увоз не донирале ниту еден инсулин досега? Ги штити ли Сојузот воопшто правата на дијабетичарите, во ПРОЦЕС жестока дебата меѓу Димче Велев од здружението Шеќерче Лилипоп од Велес и Бојан Киров претседател на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија.