Финската телевизија прикажа нови воени засолништа и скривници со фудбалски игралишта и кафулиња.

Во нив има апсолутно место за целото население на градот кое би можело да се спаси дури и од нуклеарен удар.

Тие се изградени да ги заштитат граѓаните буквално од секаков напад.

https://twitter.com/kiborgzzz/status/1524743914111967235?s=24&t=6RLwmTwElz_Y0nm5Ltd8KA&fbclid=IwAR29vk8mv3u8qvh_VSSPp-4puQMd1CBrt8EUAA-qp6r0TVM95pFbctd-tY0

Според анкетите спроведени по рускиот напад на Украина, голем број фински граѓани го поддржуваат влезот на земјата во НАТО по долгорочната политика да не се меша со моќниот сосед со кој дели долга источна граница. И не само тоа, се чини дека финските граѓани доволно се плашат од Русија што дел од нив активно се подготвуваат за инвазија.

Лос Анџелес Тајмс известува за воени вежби организирани од фински резервисти за фински цивили. Reservilaisliitto, финско здружение на резервисти, неодамна ги повика цивилите, особено Финците, да се пријават во случај на војна. Во градот Хаминлин во внатрешноста на земјата веднаш биле пополнети 400 понудени места, а на листата на чекање се пријавиле дури 500 жени.

Финска има комплицирана историја со Русија. Многу Финци отсекогаш гледале со недоверба кон својот источен сосед. Сепак, бројот на заинтересирани за цивилна одбрана ги изненади организаторите. Финската влада во моментов расправа за членство во НАТО во парламентот – Финска со години ја сметаше за своја главна стратегија за одбрана од потенцијалните непријателски тврдења, инсистирајќи дека тоа не ја налути Русија. На 100-годишнината од прогласувањето независност, во 2017 година, само 19 отсто од Финците во анкетите имале позитивно мислење за влез во НАТО. Анкетите сега покажуваат поддршка од 68 отсто.