Претседателите на земјите членки на т.н. „Вишеградска група“ денеска ја повикаа Белорусија да отвори пат за нови избори и да избегне насилство врз демонстрантите.

„Ги повикуваме властите на Република Белорусија да отворат пат за политичко решение и да се придржуваат кон основните човекови права и слободи, истовремено воздржувајќи се од употреба на насилство врз мирните демонстранти“, се наведува во заедничката изјава на т.н. „Вишеградската група“ што ја сочинуваат Унгарија, Полска, Словачка и Чешка.

Масовните протести на опозицијата во Белорусија почнаа на 9 август, на денот на претседателските избори, на кои победи актуелниот претседател Александар Лукашенко. Опозицијата не ги признава резултатите од изборите и смета дека победи Светлана Тихановскаја.