Ако ме прашате денеска, немаме причина да го укинеме ветото за почеток на преговорите меѓу Северна Македонија и Европската Унија, бидејќи до денес не е постигнат напредок. Ова го изјави заменик-претседателот на Националното собрание на Бугарија, Кристиан Вигенин, за Бугарската национална телевизија.

„Денес немаме причина да кажеме дека треба да се укине ветото. Ако ништо не се случи, нема шанси да го укинеме ветото. Ние мора да ги следиме нашите цели. Тоа е ставот на Бугарската социјалистичка партија“, рече тој.

Вигенин, кој е и поранешен министер за надворешни работи на Бугарија и поранешен европратеник, смета дека е неопходно да се одржат консултации со претседателот на оваа тема, бидејќи тоа е доволно контроверзно и само претседателот Румен Радев може да ги собере сите партии и институции на една маса, вели тој.

Запрашан дали прашањето за Северна Македонија треба повторно да влезе во парламентот за нова декларација, Вигенин рече: „Не знам дали е време да влеземе ако немаме нешто ново во врска со тоа“.

Тој смета дека идејата на премиерот Кирил Петков да се свика нова рунда консултации за да се види дали има некаков позитивен план за развој на односите меѓу двете земји, „бидејќи ситуацијата да се седи од двете страни на границата и да се чека нешто да се случи“, е неприфатлива.

„Да видиме првин дали имаме нешто конструктивно и позитивно што ќе го гарантира нашиот долгорочен интерес како држава“, изјавил Вигенин.